Guide for pårørende: Gaver og aktiviteter som gleder eldre

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Robotdyr som gir trygghet uten stress

For mange eldre, spesielt de som har hatt kjæledyr før, kan følelsen av å ha et dyr gi mye glede. Robotdyr som katter og hunder er flotte gaver som gir både selskap og emosjonell støtte. Det fine med dem er at de ikke krever stell – ingen mating eller lufting, men de reagerer på berøring med lyder og bevegelser. Dette kan bidra til å vekke minner om tidligere kjæledyr og gi en følelse av trygghet og nærhet.

  • Robotkatt: En katt som reagerer med lyder og myke bevegelser. Perfekt for de som savner å ha et kjæledyr ved sin side. Se utvalget her.
  • Robothund: Gir både emosjonell støtte og en følelse av selskap uten å kreve noe stell. Se utvalget her.

Musikk som vekker minner og gir glede

Musikk har en helt unik evne til å vekke minner. Ved å spille favorittsangene fra ungdomstiden kan vi ikke bare løfte humøret, men også skape fine øyeblikk med fellesskap. Spesielt for de som kanskje ikke lenger snakker så mye, kan musikken fortsatt gi glede og vekke følelser.

  • Joyvest: En musikkvest som kombinerer musikk og bevegelse, noe som gjør musikkopplevelsen enda mer engasjerende. Se utvalget her.
  • Maracas, tamburin og klokkespill: Enkle instrumenter som gir glede gjennom rytmiske bevegelser. Se utvalget her.

Kreativ utfoldelse for eldre

Det å kunne uttrykke seg kreativt gir mange eldre en følelse av mestring. Aktiviteter som maling, tegning eller håndarbeid kan også vekke minner fra tidligere hobbyer. Samtidig gir det mulighet til å utfordre seg selv og holde finmotorikken i gang. Kreative aktiviteter er dessuten en flott måte for pårørende å delta sammen med den eldre på, for å skape noe hyggelig sammen.

  • Mal med vann: En morsom og avslappende aktivitet som passer for alle. Det krever ingen forkunnskaper, men gir allikevel følelsen av å skape noe fint. Se utvalget her.

Hold hjernen aktiv med hjernetrim

Hjernetrim og puslespill er fantastiske verktøy for å holde hjernen i gang. Slike aktiviteter stimulerer både hukommelsen og evnen til å løse problemer, samtidig som de gir en følelse av mestring. Å legge puslespill sammen med andre, eller spille kort og løse andre oppgaver, kan også gi rom for fine samtaler og fellesskap. Det handler ikke bare om å "trene hjernen", men om å gjøre noe sammen som gir glede og mening.

  • Puslespill: Inspirert av kunst, dette puslespillet gir mulighet for å snakke om kunst og tidligere reiser. Se utvalget her.
  • Kortspill: Enkle spill som kan spilles sammen med familie eller andre på sykehjemmet.
  • Sudoku eller kryssordbøker: Flotte for å holde hjernen i gang med problemløsing.

Gaver som skaper glede og fellesskap

De beste gavene er de som skaper minner og stunder man kan glede seg over sammen. Det handler om å finne noe som både gir glede, ro og mulighet for samhandling. Enten det er et robotdyr, musikkaktiviteter, spill eller kreative løsninger, så finnes det mange produkter som kan bringe glede og fellesskap inn i hverdagen til eldre.

Utforsk flere gaveideer

Vil du gi en gave som skaper gode øyeblikk for eldre? I vår nettbutikk finner du et variert utvalg aktiviteter som stimulerer både kropp og sinn. Fra robotdyr som gir trygghet til musikkaktiviteter og puslespill – her finner du noe for enhver anledning!