Teknologi, aktiviteter og frivillighet som fremtidens bærebjelker

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Velferdsteknologi: Mer enn bare en programvare

Mange har tro på at teknologi kan avhjelpe helse- og omsorgssektoren, men det krever mer enn bare anskaffelse av nytt utstyr. Som en nylig studie påpeker, handler det om å organisere arbeidet på nye måter for at teknologien skal gi reell verdi. Kommunene spiller en nøkkelrolle i implementeringen, men uten en gjennomtenkt plan kan teknologi bli en kostbar og ineffektiv løsning. Kan riktig bruk av teknologi virkelig berge sektoren?

Les hele saken her: Kan teknologi redde helse og omsorg?

eldre mann og kvinnelig pleier ser på et nettbrett
Teknologi kan bli avgjørende når bemanningen per pasient reduseres.

Roboter som sosiale hjelpere: Hva skjer når maskinene flytter inn?

På Diakonveien Omsorg+ har de tatt steget videre og introdusert en sosial robot som et ledd i trivselstiltakene for beboerne. Roboten, Bella, har fått en varm velkomst blant både ansatte og beboere, og bidrar til å skape en annerledes hverdag. Men spørsmålet gjenstår: Kan en robot virkelig erstatte menneskelig samhandling, eller fungerer den bare som et morsomt innslag?

Les hele saken her: Bella har flyttet inn hos Eva

Sommer hele året: Aktiviteter som fremmer minner og glede

På Vinderenhjemmet har man tatt i bruk et solrom for å simulere sommervarme året rundt, noe som har skapt stor begeistring blant beboerne. En av de eldre uttrykker at hun begynner å tenke på gamle dager, og slike aktiviteter har vist seg å være svært positive for trivsel og mental helse. Hvordan kan slike tiltak bidra til bedre livskvalitet for de eldre?

Les hele saken her: Simulerer sommer på sykehjemmet

eldre dame med solbriller smiler
Solrom som simulerer sommer hele året kan bidra til trivsel på sykehjem.

Generasjonsmøter: Magien i å bringe unge og eldre sammen

Nylig fikk beboerne på Gullhaug sykehjem besøk som skapte glede og latter. Møter mellom generasjonene har en egen evne til å lyse opp dagen til de eldre, og gir de yngre verdifulle innblikk i en annen livserfaring. Dette er eksempler på hvordan relasjoner og felles opplevelser kan ha stor betydning for begge parter.

Les hele saken her: TV 2s herlige møte med Thorleif (98)

eldre og yngre spiller brettspill sammen
Generasjonsmøter kan skape mange gode øyeblikk.

Frivillighetens kraft: Når ildsjeler som Knut tar ansvar

Frivillige som Knut Strøm Larsen, som har brukt 20 år på å støtte eldre, utgjør en enorm forskjell i hverdagen for mange. Regjeringen ønsker nå å få flere til å bidra på samme måte. Frivillig innsats kan spille en sentral rolle i fremtidens eldreomsorg, men hvordan kan man best legge til rette for flere slike initiativer?

Les hele saken her: Vil bruke flere som Knut (81)

Morgendagens eldreomsorg

Teknologi, aktiviteter og frivillig innsats danner en grunnmur for fremtidens eldreomsorg, men veien fremover er kompleks og krever innsats på tvers av sektorer. Med engasjement og innovasjon er det mulig å skape en bedre hverdag for våre eldre – samtidig som vi sikrer en bærekraftig omsorg for fremtiden.

Roboter kan skape nye muligheter for sosial interaksjon og underholdning i eldreomsorgen, men hvordan utviklingen vil se ut fremover, er fortsatt usikkert.