Pensjonister som bidrar med frivillighet opplever helsefordeler
Dette kommer fram i en britisk studie, hvor de eldre deltakere, som ofte bidrar med ubetalt, frivillig arbeid rapporterte om mindre psykisk uro og mer glede. Den britiske studien er basert på voksne mennesker i alle aldre og innhentet svar fra 5000 britiske husholdninger. Over 12 år, fra 1996 til 2008, ble det hentet inn over 66300 observasjoner fra disse. Rapporten viser også til at “Flere studier har rapportert at en person involvert i frivillighet vil ha flere ressurser, et større sosialt nettverk, mer makt og mer prestisje, og dette fører igjen til bedre fysisk og mental helse”.
Givende for både tilbydere og mottakere av frivillighet
En av VilMers bidragsytere som ser gleden av å være frivillig i godt voksen alder er Helge Helgesen (68), som har vært pensjonist siden 2015.
- Det er stort sett de samme som kommer hver gang. Det er koselig for både dem og meg, sier han om å besøke en fast gjeng på Brumunddal sykehjem.
Der har han blitt et kjent fjes, som kommer titt og ofte for å spille Yatzy og skravle med beboere på avdelingen.
- Jeg tror spillingen er god trening for deltakerne i form av konsentrasjon og tankevirksomhet. Ellers prater vi også om løst og fast. Det er sosialt og koselig, forteller han om besøkene.
Helgesen er en fyr som liker å stelle i stand god stemning, og synes det er ålreit å by på frivillighetsarbeid.
- Det å kunne hjelpe andre er en god følelse å ha for egen del og at det kanskje smitter over på omgivelsene, mener han.
Frivillighet er noe han har drevet med lenge.
- Jeg bodde noen år i Bodø fra 1980. Da anskaffet jeg meg hunder. Drev med kjøring og kløvturaktiviteter i hovedsak. Kjørte mange både unger og voksne med fysiske og psykiske utviklingshemninger i hundespann. Ellers også andre folk som ikke kom seg ut selv, forteller han.
Norske pensjonister oppfatter frivillighet som meningsfullt
Forsker ved Universitetet i Sørøst-Norge, Lars Bauger, intervjuet norske ny-pensjonerte, som en del av doktorgradsarbeidet sitt. I tillegg har han studert internasjonal forskning på samme tema.
Til forskning.no sier han at det er blitt veldig mange flere veier ut i pensjonering. Blant annet faser mange ut av jobben og inn i pensjonisttilværelsen, i stedet for å være på jobb den ene dagen, for så å være pensjonist den neste.
For mange kan overgangen fra arbeidsliv til pensjonist bli stor. Det kan derfor være lurt å forberede seg på hva man kan bruke all den nye tiden man får i hverdagen til. Forskeren Bauger informerer om at flere av pensjonistene han snakket med, mente at de ville oppleve det som meningsfullt å bidra med frivillig arbeid.
- Men de visste ikke hvordan de skulle få det til, sier han til forskning.no.
For mange frivillige organisasjoner er eldre tilbydere en stor ressurs. Hos VilMer senker vi terskelen for å bidra. Man kan mer eller mindre bidra med det man selv ønsker og har tid og muligheter til.
Som Helge Helgesen kan man komme og skravle og spille Yatzy med beboere. Eller holde høytlesning, gå tur, arrangere en utflukt, besøke med kjæledyr, komme med bakst eller bake med beboere, utføre håndarbeid sammen, synge, vise fram eller lære bort en hobby, og mye, mye mer.
Referanser:
Jakobsen, S. 2020. Hva er et godt liv som pensjonist?
Tabassum, F. Mohan, F. Smith, P. 2016. Association of volunteering with mental well-being: a lifecourse analysis of a national population-based longitudinal study in the UK.
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen
Facebook-gruppen