Barn sprer glede og vekker minner hos eldre

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Både beboere og ansatte lyser opp når det ene sjarmtrollet etter det andre trilles inn på avdelingen. Når VilMer møter Hege, Olfat og babyene deres for en prat, er de på deres tredje besøk som frivillige.  

– Jeg hørte først om muligheten da jeg leste en avisartikkel om noen fra oppi nord som hadde gjort det samme. Det hadde visst vært veldig koselig, så da tenkte jeg at jeg ville prøve også, forteller småbarnsmoren Hege, om å dra på besøk med baby på sykehjem.

Da tiden var inne fikk hun med seg barselgruppa og gjennomførte sitt første besøk på Moen i Elverum, desember 2019.  

– Det har vært utrolig vellykket. Vi ser at de blir glade når de får besøk av slike søte, små som vi har med oss. Så det er veldig artig, sier hun.

Gledelig for alle

Barselgruppa har nå vært på flere besøk i kommunen, og stortrives med gleden det gir både beboerne, barna og dem selv.  

– Da jeg begynte å jobbe med eldre pasienter opplevde jeg at de blir spesielt glade når de ser dyr og barn, forteller barselvenninnen Olfat, som selv jobber på sykehjem.  

Hun forteller at mange begynner å snakke om sine egne barn og barnebarn, når de kommer i kontakt med smårollingene.

– Jeg synes det er koselig å komme på besøk uansett om det er noen vi kjenner fra før eller ikke. Dette skaper glede for også oss og våre barn, forteller hun begeistret.  

Dame overrekker baby til eldre kvinne på sykehjem
Besøket av Olfat og hennes baby får beboere på Moen til å mimre om egne barn og barnebarn.

Motvirker depresjon

I en sak fra NRK om barselbesøk forteller Fylkeslegen i Trøndelag, Jan Vaage, at tiltak som dette er gull verdt.

– De fleste trekker på smilebåndet i selskap med små barn. Å få positive opplevelser motvirker både tristhet og depresjon, så det er helt klart godt for helsen, sier han.

I forbindelse med saken besøkte NRK Engen sykehjem i Bergen, der de arrangerer et månedlig babybesøk. Aktivitets- og frivillighetskoordinator, Vibeke Furnes, sier samværet gjør godt for de eldre.  

– Det er ganske utrolig å se hvordan noen som vanligvis ikke har språk plutselig lyser opp og begynner å prate babyspråk til barna. Dette trigger noe som gjør at de kommer litt «tilbake», sier Furnes til NRK.  

Besøk med barn

Ønsker du at din avdeling skal få besøk av barn? Se hvem som er tilgjengelige i ditt område ved å velge “aktiviteter med barn og ungdom“ under utforsk og avtal aktivitet. Hvis du kan bidra med positiv aktivitet kan du registrere deg her eller trykke på knappen nederst på siden.

Kilder

Svendsen, R. Johansen, H. Nylenna, M. Sande, A. 2019. Her sprer Sofie (5 mnd.) glede på eldresenteret: – Dette er gull verdt! undefined

Hege og babyen sprer glede hos eldre.