Hvordan sikrer VilMer trygge besøk med frivillige?

Facebook-ikon
Del med venner og familie

For å sikre gode og trygge møter mellom frivillige og eldre i omsorgstjenesten, går vi gjennom flere steg for å bli godt kjent med dem som ønsker å bidra som frivillige gjennom VilMer.

For å sikre gode og trygge bidrag fra frivillige, gjennomfører vi følgende steg:

  • Vi tar personlig kontakt med alle som ønsker å bidra med tid og opplevelser. Sammen gjennomfører vi en samtale på telefon eller video for å kartlegge interesser, og for å vurdere om de passer som frivillige i omsorgstjenesten.
  • Ved behov sjekker vi referanser.
  • Alle frivillige må signere en taushetserklæring og følge VilMers retningslinjer for personvern.
  • Vi følger jevnlig opp både frivillige og omsorgstjenesten for å sikre at alle er fornøyde, og at det føles trygt og godt for alle parter.

Hvorfor vurderer vi alle frivillige?

For at aktivitetene skal bli så positive og trygge som mulig for både de frivillige og de eldre, er det viktig at vi blir godt kjent med alle som ønsker å bidra. Ved å forstå de frivilliges interesser og evner, kan vi sørge for at de passer godt til aktivitetene de skal delta i og behovene til de eldre. Dette skaper trygghet, trivsel og gode opplevelser for alle involverte. Gjennom en grundig vurdering kan vi sikre at alle opplever samværet som meningsfullt og givende.

Å være frivillig handler ikke nødvendigvis om å gjøre store ting, men om å skape små øyeblikk som kan bety mye for en annen person.

Vurdering av grupper

Når man er frivillig som en del av et lag, en forening, bedrift, skoleklasse eller barnehage, gjør VilMer vurderingen i samarbeid med gruppens kontaktperson.

Trenger man politiattest?

I enkelte tilfeller kan det bli krav om politiattest, og vi samarbeider med kommunen for å sikre at dette blir innhentet der det er nødvendig. Dette er vanligvis i tilfeller hvor man skal bidra med aktiviteter for personer med psykiske utviklingshemminger.

Vurdering ved besøk med dyr

For frivillige som ønsker å bidra med hund, stilles det noen ekstra krav. Les mer om hvordan vi vurderer om en hund egner seg til å besøke omsorgstjenesten.  

For andre dyr gjøres en individuell vurdering basert på renslighet, egnethet og sosiale ferdigheter. Det legges vekt på at dyret er trygt og komfortabelt i møte med mennesker i omsorgstjenesten.

Har du en rolig og sosial familiehund, kan dere spre glede i hverdagen til andre mennesker.

Hva forventer vi av frivillige?

Hos VilMer ser vi etter frivillige som er empatiske, tålmodige, gode lyttere – personer som har et genuint ønske om å skape gode øyeblikk for de eldre. Uansett om du hjelper til med en spasertur, kommer for å prate, eller deler en aktivitet du brenner for, er det viktig at du er fleksibel og pålitelig. Det skaper trygghet og kontinuitet for de du møter.

Du kan bidra så ofte eller sjeldent som det passer deg – kanskje bare noen ganger i året. Det er viktigste er at du kommuniserer godt med oss om hva som fungerer for deg. Vi ser etter frivillige som møter til avtalene sine, svarer på meldinger, og er engasjerte og til stede når det gjelder. Det skal være gøy og givende å bidra, og du vil alltid få støtte fra oss underveis.  

Les mer om hva vi forventer av frivillige som bidrar gjennom VilMer her.

Mange brukere i eldreomsorgen har en form for demens eller kognitiv svikt. Hvis du ikke har erfaring med dette fra før, anbefaler vi at du leser våre 10 tips for å skape godt samspill med personer med demens.

Alle privatpersoner som bidrar som frivillig gjennom VilMer er dekket av en ulykkesforsikring. Les mer om dette her.  

VilMer gjør frivillighet enkelt, trygt og moro.