Slik kan terapidukker gi trygghet og ro for personer med demens

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Hvordan fungerer terapidukker og -bamser for personer med demens?

For mange eldre med demens kan terapidukker vekke minner fra tidligere omsorgsroller, som det å ta vare på barn eller kjæledyr. Dukker og bamser fungerer som et verktøy som kan skape følelsen av trygghet og tilhørighet, noe som ofte bidrar til en roligere og mer harmonisk hverdag.

En studie publisert i Dementia (Cayton et al., 2002) viser at bruk av terapidukker og -bamser kan redusere angst og gi en følelse av formål. Ved å holde en dukke eller bamse får den eldre noe konkret å fokusere på, som kan distrahere fra forvirring og usikkerhet.

Hvilke fordeler gir terapidukker for personer med demens?

Terapidukker og -bamser gir flere viktige fordeler, både for personer med demens og deres omsorgspersoner:

  • Emosjonell støtte: Terapidukker kan gi trøst når den eldre føler seg ensom eller engstelig. De fungerer som en trofast følgesvenn som skaper en følelse av tilstedeværelse.
  • Vekke minner: Dukker kan vekke minner knyttet til tidligere omsorgsoppgaver, som det å ta vare på barn. Dette skaper positive samtaler og minner som kan være med på å gi mening og struktur i hverdagen.
  • Redusere behov for medisiner: Flere studier viser at bruk av terapidukker kan redusere behovet for beroligende medisiner. Dette fordi de bidrar til å redusere rastløshet og skape en følelse av trygghet (James et al., 2006).
Omsorg og trygghet med en terapibamse: En pleier gir en terapibamse til en eldre dame, som bidrar til å skape ro og emosjonell støtte.

Hvordan kan terapidukker hjelpe til med å håndtere demens?

Terapidukker og –bamser er effektive for å hjelpe personer med demens å håndtere følelsesmessig ubehag. Dukken gir den eldre noe kjent å holde på, noe som ofte gir en umiddelbar følelse av ro. Studier publisert i Journal of Alzheimer's Disease (Cohen-Mansfield et al., 2010) viser at terapidukker også kan fremme positiv samhandling mellom beboere og omsorgspersoner. Når en person med demens føler seg engstelig eller forvirret, kan dukken eller bamsen fungere som et trygt anker som hjelper dem å fokusere på noe konkret.

Terapidukker gir glede til personer med demens: Smilet på denne eldre damens ansikt viser hvordan en terapibamse kan vekke følelser av trygghet og lykke.

Hvordan bruke terapidukker i hverdagen

Ønsker du å bruke terapidukker hjemme? Pårørende kan inkludere terapidukken i daglige rutiner ved å gi den til den eldre i avslappende stunder, som før leggetid eller under måltider. Dukken kan hjelpe til med å skape en trygg og avslappet atmosfære, og stimulere samtaler om minner fra tidligere.

Det er viktig å presentere terapidukken på en måte som er naturlig for den eldre, og la dem selv ta initiativ til å bruke dukken. For mange kan det å holde dukken eller snakke til den være en beroligende aktivitet som gir trygghet i hverdagen.

Vanlige spørsmål om bruk av terapidukker

1. Hvem kan ha nytte av terapidukker og -bamser?

Terapidukker er spesielt nyttige for personer med demens, men kan også være til hjelp for eldre med andre kognitive utfordringer eller angstlidelser.

2. Hvordan påvirker terapidukker humøret til personer med demens?

Terapidukker kan bidra til å redusere uro og fremme positive følelser. Ved å holde en dukke kan mange oppleve økt ro, og noen opplever også øyeblikk av glede og tilfredshet.

3. Kan terapidukker brukes i både private hjem og på sykehjem?

Ja, terapidukker kan brukes både hjemme og i omsorgstjenester som sykehjem. Mange pårørende og helsepersonell rapporterer om positive resultater ved bruk av terapidukker i ulike settinger.

Samspill  og terapi: En sykepleier og en beboer deler et øyeblikk med en terapibamse, som hjelper til med å redusere angst og uro.

Oppdag hvordan terapidukker kan gi trygghet

Vil du vite mer om hvordan terapidukker kan bidra til en mer fredfull tilværelse for eldre med demens? Utforsk vårt utvalg av terapidukker og -bamser som gir trøst og trygghet til personer med kognitive utfordringer.

Terapidukker bidrar til trygghet og ro: En eldre kvinne klemmer en terapibamse, som gir henne en følelse av trøst og stabilitet i hverdagen.