Hverdagsvenn bidrar til at Jacki (76) lever et godt liv på sykehjem

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Liv (75) og Jacki (76) har vært gode venninner i 53 år.

De har mange timer med blant annet fjellturer, gode samtaler og latter bak seg.

Nå bor Jacki på sykehjem på grunn av sin demensdiagnose.  

Liv er bosatt et stykke unna, men besøker venninnen fast en gang i måneden.  

Det har vært rart for Liv å oppleve at sykdommen har tatt plass i Jacki, men hun føler seg trygg på at venninnen får den hjelpen hun trenger for å ha en fin hverdag.  

En mer aktiv og sosial hverdag

Til tross for at sykehjemmet Jacki bor på tilbyr konserter, underholdning og trim for beboerne, syntes Liv at Jacki var for mye stillesittende. Dette er en av grunnene til at Liv og Jackis bror bestemte seg for å skaffe en hverdagsvenn til Jacki.  

— Hun trenger mer mosjon enn betjeningen har tid til. Jeg mener det er fint å ha noen som går tur med henne, leser og strikker, forteller Liv.  

Jacki får besøk av hverdagsvennen sin en gang i uka.  

— Hverdagsvennen er veldig flink til å snakke om det som interesserer Jacki. Hvis samtalen handler om noe Jacki ikke interesserer seg for, mister hun raskt oppmerksomheten.  

— Jacki har jobbet mye i utlandet for Norsk Folkehjelp. Hverdagsvennen hennes er veldig flink til å snakke om dette og spør Jacki om ting hun har opplevd på sine mange utenlandsreiser, forteller Liv fornøyd.

Når to fremmede mennesker møtes er det utrolig viktig at personlighetene deres matcher godt.  

— Hverdagsvennen til Jacki har tatt henne med på kafe, og da ville hun ikke hjem fordi hun koste seg sånn. Dette har virkelig overgått alle forventningene jeg hadde, smiler Liv.

Liv og Jacki har 53 år med gode minner sammen. Månedlig treffes venninnene for å skape enda flere.

Lettere for pårørende

Liv synes det er godt å vite at venninnen får ukentlige besøk gjennom VilMer Hverdagsvenn.  

— Pårørende skal ikke føle seg bundet eller ha dårlig samvittighet for at man ikke har tid. Aktivitetstjenesten gjør hverdagen lettere for pårørende, mener hun.  

Det er ikke sikkert Jacki alltid husker at hun har hatt besøk, men den gode følelsen man får av å gjøre noe hyggelig sammen med andre sitter likevel igjen i kroppen.  

Liv reflekterer over at flere eldre kan dra nytte av en hverdagsvenn.  

— Det er mange eldre rundt omkring som er ensomme. De er kanskje friske i hodet, men dårlig til beins. Da er dette et bra tiltak, å vite at man får besøk minst en gang i uka, sier hun.

Selv er Liv i god form, men opplever at mange nær henne har blitt eller snart kan være i den situasjonen at de trenger mer hjelp i hverdagen.  

Hun mener at aktivitet og godt samvær er noe man bør prioritere å investere i.

MinMemoria gir innblikk i besøkene

Det er godt for Liv og de andre pårørende å vite at Jacki opplever flere gode øyeblikk i hverdagen sammen med hverdagsvennen sin.  

I MinMemoria deler hverdagsvennen tekst og bilder fra de fine stundene hun og Jacki har hatt sammen.

Det synes Liv er artig å følge med på.

MinMemoria er en digital løsning fra VilMer for blant annet kartlegging av livshistorien, og for å holde kontakt med pårørende.  

Familie og venner som har tilgang, får en oppdatering etter besøkene, og kan dermed føle seg trygge på at Jacki får givende besøk som utfyller de sosiale og fysiske behovene hun har.

— Jeg synes det er veldig fint å bruke MinMemoria. Jeg kommenterer alltid på innleggene hverdagsvennen har skrevet etter hun har vært på besøk. Hun er flink til å fortelle hva de har gjort på en hyggelig og humoristisk måte, forteller Liv.  

Liv er fornøyd med at hun valgte å skaffe en hverdagsvenn for venninnen sin, og håper at flere med liknende behov får øynene opp for aktivitetstjenesten.  

Dette er et fiktivt eksempel på hvordan MinMemoria brukes som en del av alle besøk som utføres av hverdagsvenner.

Hva er en hverdagsvenn?

VilMer Hverdagsvenn er en aktivitetstjeneste som sikrer en mer aktiv og sosial hverdag for eldre som bor hjemme. En «hverdagsvenn» forplikter seg til å besøke en eldre person på faste tidspunkter én eller flere ganger hver uke. De er blant annet studenter som ønsker å gjøre noe meningsfullt og få god arbeidserfaring – eller pensjonister og andre med tid til overs, som vil glede andre og samtidig få litt igjen.

Dette er et nytt tilbud fra VilMer rettet mot eldre som bor hjemme, og det er noe annet enn dagens løsninger for frivillighet på sykehjem og dagtilbud. Hverdagsvenner skal bidra med helsefremmende og forebyggende aktivitet, både fysisk og sosialt. VilMers lange erfaring med å skape gode øyeblikk og meningsfulle aktiviteter står sentralt.  

Hverdagsvenner fungerer ofte som et supplement til hjemmetjenesten, og bidrar blant annet med:  

  • gode samtaler og hyggelig samvær.  
  • fysisk aktivitet, gåturer og lett trening.
  • følge til lokale aktivitetstilbud, café eller museum.
  • enkel hjelp med en kronglete TV, PC eller mobil.
  • følge til lege, frisør og andre ærender.  
  • å skape gode øyeblikk med hjelp av VilMers digitale løsninger.

VilMer følger tett opp hverdagsvennene og de eldre som får besøk, og samarbeider tett med hverdagsvennene om å lage aktivitetsplaner som er tilpasset unike behov og interesser. Det foretas grundige intervjuer og opplæring av de hyggelige og pålitelige hverdagsvennene.

Liv (t.v.) er glad for at venninnen Jacki, som bor på sykehjem, har fått en hverdagsvenn som bidrar til flere gode øyeblikk i hverdagen hennes.