Frivillighetskoordinator: — VilMer Aktivitetsplan er en genial løsning

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Ingeborg E. Andresen forteller om travle dager på sykehjemmet, og sier at en av de viktigste faktorene for å lykkes med å skape mer aktivitet er at oppgaven ikke er personavhengig. For da sier det fort stopp hvis den engasjerte blir syk eller ikke rekker alt på oppgavelista.  

Andresen er frivilligkoordinator ved Hovlitunet i Søndre Land, og har i flere år jobbet med VilMer for å skape en variert og givende hverdag for beboerne her.  

I perioder har sykehjemmet skapt mye aktivitet med frivillige i lokalsamfunnet, mens i andre har hun bekymret seg for hvordan de skal klare å få tid til nettopp dette.  

“Jeg får vel ta en runde til og motivere de ansatte til å gjøre avtaler med frivillige igjen. Jeg må vel mase litt”, er blant tankene som har surret rundt i hodet.

Men etter Hovlitunet kom i gang med VilMer Aktivitetsplan, opplever de en jevn strøm av gode opplevelser for beboerne, og en stab som er mer engasjerte før enn før.  

Enklere å skape mye aktivitet

Med ukentlige aktivitetsplaner er avtaler med frivillige allerede blitt gjort for dem. Andresen trenger først og fremst bare å registrere hva slags type aktiviteter som passer seg på de forskjellige avdelingene, hvor ofte de ønsker besøk og når på dagen det passer best - så fikser VilMer resten.  

— Det at dette nå er avklart på forhånd, gjør at vi har økt aktiviteten veldig. Nå trenger jeg ikke mase lenger. Det bare skjer, og vi holder hjula i gang. Det frigjør tid og sikrer at vi faktisk rekker å ha frivillige på besøk. For vi har faktisk tid til å ta imot de frivillige og si “Hei. Velkommen, kom inn. Her skal vi være”. Det får vi til, sier Andresen bestemt med et lurt smil om munnen.  

Det er ingen tvil om at VilMer Aktivitetsplan har gjort store endringer i arbeidshverdagen hennes.

— Det er en helt genial løsning, som jeg er veldig glad for at VilMer fant opp, sier hun blidt.

sykehjemsansatt og beboer klapper en hvit hund
Andresen og en beboer sammen med hunden Marie, som kommer på besøk med frivillige Anne Lovise Dirdal.

Engasjerer flere

Andresen sier at det er tydelig at de andre ansatte også har blitt mer positive til aktiviteten utenfra.

— Jeg merker det på at flere sender meg bilder fra aktivitetene. Før var det bare en fast person som tok bilder, men nå er det flere som gjør det og som ser nytten i det. De ansatte koser seg også med besøk. Det er jo mange som blant annet liker dyr, så det er selvsagt positivt for alle, smiler Andresen.  

Bildene hun refererer til blir delt i den lokale Facebook-gruppa for gode øyeblikk i eldreomsorgen og på nettsiden til VilMer, for å anerkjenne den uvurderlige innsatsen de frivillige gjør og inspirere flere til å bidra med gode opplevelser i lokalsamfunnet.  

Glad sykepleier og beboer sitter i sofa sammen med en skilpadde på fanget
Besøk av frivillige og dyr er stas for de ansatte på sykehjemmet også.

Aktivitet og spekter

En favoritt på Hauglitunet er å få besøk av dyr. Spesielt hundebesøk har de ofte. På noen avdelinger er søtsaker populært, og de har frivillige som bidrar med bakst.  

— Og så har vi noen som leser Prøysen-stubber og fra bøker, noen som lager quiz, litt forskjellig tilpasset brukergruppa. Så det er veldig variert frivillighet, forteller hun.

Det Andresen beskriver er selve kjernen i VilMer Aktivitetsplan. VilMer sørger for et vidt spekter av aktiviteter for både enkeltpersoner og grupper. Dette bidrar til en hverdag med økt livskvalitet for beboerne, flere minnerike øyeblikk og gode opplevelser på tvers av generasjoner, og økt sosial kontakt og mindre ensomhet.  

God kartlegging er oppskriften til suksess

Andresen har gjort seg noen erfaringer om hva som er viktig for å lykkes når man skal skape mer aktivitet på sykehjemmet. På toppen av lista ligger det å gjøre en god tankeprosess på avdelingen om når det passer å ha aktivitet.  

— Vi hadde for eksempel en avdeling her hvor man var litt låst på at ting må skje på dagtid. Vi hadde bestemt at vi skulle ha aktivitet på tirsdag og torsdag kl. 11, forteller hun.  

Men stadig vekk opplevde de at de ikke klarte å skape en god mottakskultur for de frivillige, fordi det på dette tidspunktet ofte er mye annet som skjer samtidig. Som blant annet legevisitter.

— Så spurte vi oss selv: “Hva med å ha det på ettermiddagen?” fortsetter hun.

Da fant de plutselig ut at klokka fem er mye bedre.  

— Da er det mye roligere på avdelingen, konstaterer hun og reflekterer:  

— Så det er lurt å ta en ordentlig runde på dette og ikke minst, hvis man ser at noe ikke fungerer, ikke gi opp med en gang, men se om det heller går an å endre fokus eller andre små justeringer. For vi må fortsatt holde på frivilligheten. Det er superviktig, sier hun.

Collage av aktivteter på sykehjem. Hundebesøk, smørbrød, håndmassasje og høytlesning.
Frivillige bidrar til mange gode øyeblikk med varierte aktiviteter på sykehjemmet.

En viktig del av miljøterapien

Andresen trekker frem at det ikke minst er viktig å gi de andre ansatte forståelse for hvorfor de bruker VilMer Aktivitetsplan.  

— Det er ikke fordi det er litt festlig. Det er faktisk en viktig del av miljøterapien vi driver med, og en veldig stor hjelp til at vi kan gjøre bedre miljøterapi på avdelingen vår. Så det er det veldig viktig å ha fokus på når man skal begynne med VilMer Aktivitetsplan, understreker hun.

Frivillighetskoordinator ved Hovlitunet i Søndre Land, Ingeborg E. Andresen, er storfornøyd med å ta i bruk VilMer Aktivitetsplan.