Felleskjøpet bidrar til at beboere kan gjenoppleve gode minner fra gårdsdrift

Facebook-ikon
Del med venner og familie

At Anbjørg er vokst opp på gård er det ingen tvil om. Historiene kommer som perler på ei snor når VilMer tar henne med på gårdsbesøk - rett fra sofakroken på helsetunet.

Anbjørg får møte både hester og sauer på gården. Blant annet hilser hun på den 20 år gamle dølahesten Stella, som nå har pensjonert seg og blitt kosehest.  

Bidrag fra Felleskjøpet

Stella kan hun møte gjennom VilMer VR, takket være en “julegave” som VilMer fikk fra Felleskjøpet. Forutsetningen for bidraget var at VilMer skulle skape positiv aktivitet for eldre. Mange beboere på sykehjem har gode minner fra gårdsdrift og livet på gård. Så midlene har blitt brukt til å tilgjengeliggjøre flere minnevekkende filmer om bondeliv i VilMers VR-løsning. VilMer har også produsert en ny Virtual Reality-film der et barnebarn besøker fjøset sammen med bestefar. Filmen viser blant annet en tur i hønsehuset for å sjekke om det har kommet egg i løpet av natta. Barnebarnet blir også med i fjøset for å bli med på melkinga. VR-filmen kan brukes på to måter, den ene er å skape engasjement og diskusjon om moderne fjøsdrift. Den andre er å gjenskape minner.  

Skaper gode samtaler

Da Anbjørg var jentunge hadde familien hennes også dølahester på gården. De ble brukt til tungt arbeid frem til de fikk seg traktor i 1953.

Det forteller hun entusiastisk og stolt; og det er ikke mange detaljene som ikke kommer med når hun mimrer tilbake.

— Hu Bruna var jo Brun, men da jeg var lita hadde vi også en svart en som het Hol. Han var gammel da, forteller Anbjørg og fortsetter ...  

— Bruna var en kosehest. Ungene var veldig glad i henne, og hun var veldig snill. Da mor sto på trappa, kom hun gående og stakk hodet i armkroken hennes for å se om hun hadde noe i forklelomma, gliser hun godt.

Skjermbilde fra VR-videoen Hestene på gården, der Anbjørg møter Stella.

Givende å se minnene som vekkes

Margrethe Nordby i VilMer forteller at gaven fra Felleskjøpet kom som et artig sammentreff med tilbakemeldinger som hadde blitt sendt inn fra eksisterende VR-kunder.

— I forkant av gaven mottok vi ønsker om flere VR-filmer som omhandler blant annet dyrehold, gårdsdrift og andre gamle kunster og situasjoner som beboere på sykehjem kan kjenne seg igjen i, forteller Margrethe Nordby i VilMer.  

Hun synes derfor det er ekstra artig at gårdsvideoene falt så godt i smak, da hun var med på helsetunet for å vise de fram til Anbjørg.

— Det er så gøy å se hvor mange minner og samtaler som vekkes når eldre blir tatt tilbake til kjente omgivelser gjennom Virtual Reality. Det at man kan følge med på hva beboeren ser på nettbrettet med VilMers VR-løsning, gjør det veldig enkelt å være med i samtalen, forteller hun.  

Økende satsning på VR i eldreomsorgen

Siden VilMer VR ble lansert for om lag to år siden, har VilMer opplevd stor interesse rundt løsningen. I dag har VilMer rundt 40 Virtual Reality-kunder og godt over 200 VR-briller er i bruk på sykehjem og dagtilbud rundt i Norge, i tillegg til noen utdanningsinstitusjoner og forbund.  

Å bruke VR-briller gir en unik opplevelse av å være i en annen verden, uavhengig av fysisk form. Brillene dekker hele synsfeltet, og når du ser deg rundt, flytter videoen seg med bevegelsene. Du kan se opp og ned, til siden og bak deg, og få full oversikt over rommet eller stedet filmen tar deg.

De siste årene har VR-teknologiens potensiale fått økende oppmerksomhet. Spesielt i eldreomsorgen kan VR bidra til gode aktiviteter og opplevelser både for enkeltpersoner og grupper. Mange eldre har blant annet ikke helse til å dra ut og oppleve utenfor sykehjemmet. For disse kan VR åpne en helt ny verden av muligheter.  

Så igjen: Tusen takk til Felleskjøpet. Dette bidrar til mange, gode og minnevekkende øyeblikk!

Da Anbjørg fikk prøve VR-briller og fikk se video fra gårdsliv, var det mange minner og historier som dukket opp.