Endelig kan de møtes igjen

Facebook-ikon
Del med venner og familie

Etter lange tider med stengte dører og lite sosial kontakt på grunn av korona-pandemien, har varme temperaturer gitt muligheter for å møtes utendørs i sommer. Et etterlengtet tilbud for blant annet beboerne på Brumunddal sykehjem og frivillig Elisabeth Riise.

— Det har vært veldig hyggelig å endelig treffes igjen, sier Riise.

Frivillighet gir en aktiv pensjonisttilværelse

— Da jeg ble pensjonist spurte niesen min, som jobber på Brumunddal sykehjem, om jeg ville bli frivillig gjennom VilMer. Før jeg visste ordet av det var jeg registrert med profil på vilmer.no, humrer Elisabeth Riise.

Siden 2018 har hun bidratt gjennom VilMer Opplevelser, en digital plattform hvor helsepersonell kan bestille aktiviteter med lokale frivillige til beboere som har behov eller ønsker om mer aktivitet i hverdagen.

— Det begynte med at jeg tok med meg beboere på elsykkeltur, og etter hvert ble det gåturer også, forteller hun.

Alltid noe å snakke om

Etter flere år som butikkdriver har hun møtt mange på bygda. Det synes hun kommer godt med når hun skal bli kjent med nye mennesker.

— Når vi går tur sammen, så blir det til at vi prater litt. Da finner vi ofte ut at vi har felles bekjente, forteller Riise.

— Vi snakker også mye om det vi ser. Hvis vi går forbi en barnehage, kan vi gjerne rusle litt ekstra sakte mens vi snakker om barna, forklarer hun.

Når vi sykler har vi ikke samme mulighet til å snakke sammen underveis, men vi får sett mer av det som skjer i nærområdet, og det som er nytt siden sist.

— Det hender også at vi stopper og plukker blomster, eller tar oss en is på turen, smiler hun.

Enkelt for både lokalbefolkningen og helsepersonell

Gjennom VilMer Opplevelser kan enkeltpersoner, bedrifter, barnehager, idrettslag og andre grupper enkelt registrere seg gjennom et påmeldingsskjema, og bidra som de selv ønsker.

vilmer.no finnes en rekke aktiviteter med frivillige i lokalsamfunnet. Mangfoldet er stort fra kakebakst, gåturer og dyrebesøk til besøk av MC-klubber og magedansere. Slik får mennesker på sykehjem gode opplever ut fra personlige interesser og aktivitetsbehov.

Når du melder deg første gang, oppretter du en profil på vilmer.no. Dermed kan ansatte på lokale sykehjem sende deg meldinger for å avtale tidspunkt for besøk eller utflukt.

To damer går tur
TURKAMERATER: Gjensynsgleden var stor da Elisabeth Riise og den turglade beboeren ved Brumunddal sykehjem møttes igjen i april, etter 1,5 år siden forrige spasertur.

Glad for å åpne dørene

May Grytbakk, som er ansatt ved Brumunddal sykehjem, synes det er flott at sommerhalvåret har gitt nye muligheter for møter med VilMer-frivillige.

— Nå kan vi endelig gjennomføre aktiviteter både inne og ute. Behovet er stort, og pasienter og beboere setter stor pris på tilbudet, forteller hun blidt.

I tillegg til gå- og sykkelturer er det flere aktiviteter som Grytbakk mener passer spesielt godt om sommeren.

— Det har alltid vært populært med sang og musikk, gjerne konserter og trekkspill, for da blir det fort dans i stua. Hun trekker også frem høytlesning, barnehagebesøk og besøk av dyr.

Åpner for mange hyggelig møter

Elisabeth Riise har bidratt med frivillig arbeid i mange år, blant annet i forbindelse med orientering og skiskyting.

— Man møter mange hyggelige folk på dugnader. Er man glad i å prate litt, så blir det som regel hyggelig.

Selv opplever hun at beboerne setter stor pris på å komme seg ut i frisk luft og se litt andre omgivelser. Det blir nok stillesitting i hverdagen inne på sykehjemmet.

— Om jeg kan glede noen en time, er det veldig fint for meg, sier Riise.

Hun mener det er fleksibelt å bidra gjennom VilMer Opplevelser, og at det ikke trenger å være så vanskelig å finne tid.

— Nei, man må bare finne ut hva man vil bidra med. Hvis jeg ikke har tid på det tidspunktet de spør om, så sier jeg nei eller foreslår et nytt tidspunkt. Det blir ikke oppfattet negativt, forteller hun.

To damer bortover en vei
ENKELT Å BIDRA: Gåtur er en populær aktivitet for sykehjemsbeboere og frivillige å gjøre sammen. På vilmer.no avtales passende tidspunkt for de givende møtene.

VilMer-frivillige beriker hverdagen på avdelingen

Grytbakk holder ikke tilbake skryt til Riise og andre frivillige i VilMer.

— Vi ansatte synes de frivillige gjør en kjempejobb! Personalet selv har lite tid til å gjennomføre slike aktiviteter. Dagene strekker ikke til, forklarer hun takknemlig.

Riise har blant annet gått flere turer med ei dame på Brumunddal sykehjem. I slutten av april i år kunne de endelig møtes igjen for første gang siden snøen la seg i 2019. Det er ingen tvil om at savnet har vært stort gjennom pandemien.

— Endelig er de i gang igjen! Dama setter stor pris på turene med Elisabeth. Hun gleder seg hver gang, forteller Grytbakk.

Får glede av å glede

Riise innrømmer at hun ofte sier ja når hun får melding med spørsmål om å bidra. For henne kommer det naturlig å bevilge litt av sin tid til andre.

— Jeg ble oppdratt til at vi skal ta vare på hverandre. Dessuten kan man ikke bare sitte og vente på å få det bra. Man må gjøre litt sjøl, avslutter hun.

FRIVILLIG: Elisabeth Riise (t.h.) er frivillig gjennom VilMer Opplevelser. Det gir godt selskap til blant annet beboere ved Brumunddal sykehjem.